EMPRİME BASKI
Emprime baskıyı genel olarak anlatacak olursak değişik renkte boya kullanarak kumaş üzerine desen ve zemin basma işlemidir diyebiliriz. Bu işlemi gören yün, ipek yada benzeri kumaş, t-shirt baskı, su bazlı, aşındırma, plastik, trikromi ve ısı transferi gibi çeşitli boya ve teknikler kullanılarak yapılmaktadır.
Emprime baskı el ile yapılan baskı türüdür El baskısına emprime baskı denir. Tahta kalıp ile yapılır. Emprime baskı için serigrafi boyası kullanılır. Alpaka , raşel, saten , polyester, pamuklu kumaş gibi malzemelere uygulanabilir.
Emprime baskı tekniği ilk çıkan baskı çeşitlerindendir. Emprime kalıp ve ipek ile yapılır. Öncelikle baskı alanı kadar bir kalıp hazırlanır ve sonra bu kalıba gergin olacak şekilde ipek döşenir. Emprime baskı için artık kalıp hazırdır. Bu aşamadan sonra basılacak olan logo veya desenin folyosu çıkartılır ve kalıba yerleştirilir. Bu aşamadan sonra emprime boyası kalıbın üzerine dökülür ve rakle ile baskıya geçilir. Emprime baskılar da resim baskısı yapılamaz. Deglade yani renk geçişleri yapılamaz. Bu baskı türü emprime baskı da sadece standart renkler basılır.
SU BAZLI BASKI
Su Bazlı boyalar akrilik veya PU yapılarıyla bünyelerinde yoğunlukla su ihtiva eden ve kurutma sırasında bünyelerindeki suyu vererek kuruyan ürünlerdir.
Su bazlı boyalar bünyelerinde azo, formaldehyde, polvinylchloride(PVC), Phthalates ve agır metal içermezler.
CMYK renkler kullanılarak sınırsız renk seçenegi sunar.
140 ile 160 derece arasında preslenebilme özelligine sahiptir.
60 derecede yıkanabilme özelligine sahiptir.
Su bazlı transfer baskı diger baskılara göre daha elastik bir yapıya sahiptir.
Yumusak tuşeye sahiptir.
Yalnızca polyester Film üzerine imalatı yapılır.
Polyester film kullanıcının deseni kumaşa yerleştirmesinde büyük kolaylık saglar.
Yüksek örtücülüğe sahiptir.
KABARAN BASKI
Kabartma baskı, kumaşa farklı efekt kazandıran özel baskılardan biridir. Patın kumaşa aktarılması pigment boyar maddelerle baskı gibidir ancak fiksesi ve baskının görünüşü farklıdır. Kabartma baskı; kabartma baskı patına boyar madde karıştırıldıktan sonra kalıpla kumaşa aktarılan ve fikseyle patın kabartılmasıyla elde edilen özel bir baskı çeşididir. Kabartma baskının yıkama ve sürtme haslıklarının yüksek olması istenir. Baskı yapılan bölgenin, kumaşın yüzeyinden yüksek olması sebebiyle sürtünmesi kolaylaşacağından baskıda dökülmelerin meydana gelmemesi için sürtünme ve yıkama haslığının yüksek olması istenir. Kabartma baskı tanınması en kolay baskılardan biridir. Baskı yüzeyine dokunulduğunda baskı kumaştan daha yüksekte ya da kabarmış, şeftali kabuğuna dokunulmuş hissi verir.
VARAK BASKI
Varak, taşıyıcı bir polyester film üzerine özel kaplama makinalarıyla boya ve alüminyum kaplanarak elde edilen, ilk zamanlarda daha çok matbaacılık sektöründe kullanılan ama son 30-40 yıldır da tekstil sektörüne giren bir kaplama malzemesidir. Varak filminin tekstil ve matbaa dışında cam, seramik, deri ve plastik malzemeler üzerinde de kullanım alanı vardır.
Buradaki esas, taşıyıcı film üzerindeki kaplamanın bir termoplastik tutkal, ısı ve pres vasıtasıyla kumaş üzerine aktarılmasıdır. Son 15 senede varak artık tekstilde aynen reaktif, pigment ve dispers boyalar gibi özellikle kumaşlara verdiği sıra dışı parlak ve metalik efektler dolayısıyla vazgeçilmez bir ürün olarak yerini almıştır.
Son yıllarda tekstil varakları sadece altın ve gümüş rengi gibi dar bir alana sıkışmaktan çıkmış diğer renkleri de bünyesine aldığı gibi multicolor çok renkli varakların da üretimi başlamıştır. Bu varaklar ayrıca metalize olan, olmayan ve parlak, mat ve yarı mat gibi özelliklerle çok geniş bir renk ve desen skalasına sahip olmuşlardır.
Varak baskıda sektörün öncülerinden olan firmamız desen, sıvama (komple kaplama), kum(smog) gibi desen teknikleri ve 8000’den fazla renk ve desenden oluşan varaklarıyla hizmetinizdedir.
YALDIZ BASKI
VARAK YALDIZ BASKI
Varak yaldız baskı tipo sistemiyle uygulanır. Baskı özel yaldız makinesinde yapılır. Yaldız istenilen ebatta kesilip bobin halinde makineye takılarak kağıdı presleyip baskıyı olusturur.
SICAK YALDIZ BASKI
Bu iş için kullanılan folyoların mat kısmını baskı kağıdına parlak kısmını ise klişeye gelecek şekilde takılır. Hangi renk yaldız istenilirse o renk folyo kullanılır. Metal bir klişenin makinenin rezistansına yapıştırıp daha sonra rezistansın ısısını 80°-90° derece ısı verilir. Ve böylece ısınan varak istenilen malzemeye ısının yardımıyla yapışmış olur.
HOLOGRAM YALDIZ BASKI
2 boyutlu bir resmin tek katmandan oluşan hologramın üzerine yerleştirilmesiyle yapılır. Baskının yapıldığı kağıdın üzerinde değişik renkler ve pozisyonlara girmesini sağlamaktadır.
KLİŞE YALDIZ BASKI
Magnezyum veya çinkodan hazırlanmış olan kalıba klişe denir. Klişe yaldız makinesinin rezistansına yapıştırılarak elle veya mekanik bir şekilde elde edilen bir transfer baskıdır.
PİGMENT BASKI
Pigment baskı patında; boyar madde, binder, kıvamlaştırıcı, white spirit (vayt sipirit), emülgatör, gaz ve su bulunur. Pigment boyar maddeler, pamuk baskıcılığında önemli bir boyar madde sınıfıdır. Her yıl dünyanın çevresini 250 kez dolanacak kadar pigment baskı yapılmaktadır ve bu sayı toplam baskının % 52’sini oluşturmaktadır.
Pigment boyarmaddeler, pamuklu baskıda çok önemli bir boyarmadde sınıfıdırlar ve genel olarak su ve organik solventlerde çözünmezler, tekstil liflerine afiniteleri yoktur. Bu nedenle binder adı verilen reçine esaslı yapıştırıcı maddelerle life bağlanırlar. Daha sonra yüksek sıcaklıkta kondense işlemine tabi tutulurlar. Pigment boyarmaddelerin haslık özellikleri büyük ölçüde binderinkine bağlıdır. Binderin kalitesi ve doğru kullanımı haslık özelliklerine direkt olarak etkiler. Pigmentler anorganik, organik, metalik ve floresan pigmentler olmak üzere dört çeşittir; Anorganik pigmentler;bir çok ağır metal elementlerinin oksitleri, sülfatları, karbonatları, silikatları, ve kromatlarını kapsar. Bu metaller titanyum, çinko, baryum, kurşun, antimon, zirkonyum, kalsiyum, alüminyum, magnezyum, demir, molibden ve kromdur. Organik azo pigmentleri; genel olarak anorganik pigmentlerden daha iyi sürtme haslığına sahiptirler ve parlaktırlar. Çoğunun alkali dayanımı iyidir. Ancak bazı organo metalik pigmentlerin düşük alkali dayanımı baskı için uygunsuzluk oluşturur. Organik pigmentler, anorganik pigment renklerine nazaran daha saf ve daha parlaktır. Metalik pigmentler; tekstil materyali üzerine pigment baskıcılıkta olduğu gibi bir binder ile basılabilen, ince, dispers olabilen indirgenmiş metallerdir. Fluoresan boyarmaddeler; fluoresan etkisi yapan pigmentleridir. Fluoresan boyarmaddelerin konsantrasyonları düşük olduğu için, fazla miktarda boyarmadde kullanılarak tatmin edici renkler elde edilebilir. Genelde ışık haslıkları düşüktür.
Pigment baskının avantajları;
Baskı sonrası yıkama işlemine gerek olmaması en az maliyet ve makina parkı ile baskının yapılmasına imkan tanır.
Baskı öncesi ve sonrası renk değişimi olmaması baskı yapıldığı anda son renklerini görebilmeyi mümkün kılar. Hataların tespiti açısından bu çok önemlidir.
Pigmentlerle baskıda, aynı varyasyonda baskı hızı rakle basıncı gibi faktörlerle renk farklılığı oluşumu riski çok azdır.
Proses esas itibarı ile basit ve emindir.
Pigmentler kumaş üzerindeki absorbsiyon düzgünsüzlüklerini örterler ve her iki lif pigment tarafından eşit şekilde örtüldüğünden farklı lif oranlarına sahip kumaşlarda kullanılabilirler.
baskılar keskin kontürler gösterirler ve renk imkanları sınırsızdır.
Hiç yıkama gerektirmediklerinden çok hassas materyalleri basmakta mümkündür.
Baskı maliyetleri düşüktür.
SİM BASKI
Sim (Glitter), günümüz tekstil baskı sektöründe yaygın olarak kullanılmakta olan bir süsleme objesidir. Görünüm olarak yaldız, sedef ve sim baskı birbirine benzerler ve ayırt etmek bazen zordur. Sim baskı, görünümleri yakın bile olsa diğerlerinden daha parlak ve ışıltılı bir efekt vermektedir. Sim, baskı patında kullanılan yapıştırıcının kalitesiyle ve sonrasında yapılan fikse işlemiyle kumaşa ne kadar iyi bağlanırsa yapılan baskının yıkama ve sürtünme haslıkları da o kadar iyi olacaktır.
Simler genel olarak, polyester film üzerine tutturulmuş metalik boyalardan oluşan bir yapıya sahiplerdir. Altıgen kesitleri sayesinde cazip bir parlaklık ve ışıltı özelliği kazandırmaktadırlar.Üretici firmaların çok geniş sim renk paleti mevcuttur. Sim, baskı patında kullanılan yapıştırıcı ve sonrasında yapılan fikse işlemiyle kumaşa ne kadar iyi bağlanırsa yapılan baskının yıkama ve sürtünme haslıkları da o kadar iyi olacaktır.
CMYK BASKI – FOTO BASKI
Baskı işlemlerinde kullanılan renkleri belirtmek için kullanılan bir tabir olan CMYK, bir renk uzayını oluşturan bileşenlerin tanımlanmasını sağlar. Adını Cyan, Magenta, Yellow ve Key olarak ifade edilen renklerden alan CMYK, ışık tabanlı renk uzayı olan RGB’den oldukça farklıdır. Işığı baz alan RGB uzayının bileşenlerini tanımlamakta üç renk kullanılır ve RGB renk uzayında tüm renkler “pigment” tabanlıdır. Dört renk kullanılarak tanımlama yapılan CMYK renk uzayına ismini veren renkler Türkçedeki tam karşılığı; Cyan-Cam Göbeği, Magenta-Galibarda, Yellow-Sarı ve Key-Siyah şeklindedir. Matbaa teknolojinin gelişmesi ile birlikte kullanılması zorunluluk haline gelen CMYK renk uzayı, bilgisayarın her eve girmesi ile birlikte ev kullanıcılarının kullandığı yazıcılar(printer) için de temel renk uzayıdır. CMYK renk uzayının yeni nesil matbaacılık işlerinde kullanılması ile birlikte bazı sorunlar da oluşmuştur. Turuncu gibi bazı renklerin baskı sonrası tatmin edici sonuçlar vermemesi ve gereken kaliteye ulaşılamaması, matbaacılıkta kullanılan CMYK renk uzayının eksilerinden biri olarak görülür. CMYK renk uzayının matbaacılık açısından en çok eleştirilen bir diğer yönü de baskı maliyetlerini yükseltmesidir. Zira bazı temel renklerin basılması için dahi birden fazla bileşenin kullanılması baskı maliyetlerinin hatırı sayılır bir oranda artmasına neden olmaktadır. Örneğin; ana renklerden biri olarak kabul edilen yeşil rengin baskısında dahi Sarı yani Yellow ve Cam Göbeği yani Cyan bileşenlerin karıştırılması gerekir.